С екипа ми в Министерство на правосъдието по времето на правителството на Пламен Орешарски, зам.-председателят ми Илия Ангелов подава сигнали, след като установихме, че се случват притеснителни неща в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Тази агенция има големи права. Веднъж, след като е признато гражданство, след това то не може да се отменя. Това каза бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Гражданството освен право на политическа връзка между човека и държавата има и голяма етична страна. То ни свързва като народ и общност. Да продаваш гражданство, това е все едно да продаваш България", подчерта тя.

"В Министерството установихме, че има молби написани самолично от кандидатстващи, които не знаят български език. Декларациите за самосъзнание се признава за официален документ. Примерно, ако не говориш езика, но се чувстваш българин, получаваш гражданство. Прокуратурата тогава си свърши работата, както и сега си я върши. Притесненията ни се потвърдиха, но бяха определени като много сериозни административни нарушения. Сега те са се превърнали в престъпления. Тогава получихме многобройни препоръки и взехме мерки, които доведоха до рязко минимизиране на продажбата на българско гражданство", каза тя.

След като започнал да се спазва по-стриктно законът, издадените удостоверения намалели с 1/3.

"Много малка част от тези хора живеят в страната ни. Те не допринасят по никакъв начин за образованието, за пазара на труда и т.н.", обясни още Златанова.

Тя бе категорична, че една от целите на лесното даване на българско гражданство е за справяне с демографския срив в страната ни.

"Много се надявам вече да има справедливост, защото всички ние се нуждаем от нея", завърши тя.

Припомняме, че специализираната прокуратура проведе акция в Държавната агенция за българите в чужбина, след като е получена оперативна информация, че бележки за гражданство са търгувани от хора в агенцията за по 5000 евро. А такива били издавени по-30-40 на седмица. Четирима души получиха обвинение, а по време на акция на специализираната прокуратура и антикорупционната комисия бяха задържани над 20 души за търговия с документи за българско гражданство. За ръководител на групата е обявен председателят на агенцията Петър Харалампиев, а с обвинение е и главният секретар на агенцията Красимир Томов.