Рашков пристигна с луксозен джип, придружен от съпругата си Костадинка и сина си Ангел, за да застане пред състав на Специализирания наказателен съд по обвинения в контрабанда на живак, притежание на амфетамини и държане на антики.

Ромският лидер беше задържан при зрелищна акция в центъра на Пловдив до хотела му на 10 юли 2014 година. При обиск в джипа му бяха открити 500 грама живак, пренесен от Турция.

Делото се гледа от Спецсъда в Пловдив, за да се спестят разходите за път на множеството свидетели по делото.

Още при влизане в съда, Кирил Рашков отправи закани и обиди към журналистите.

За какво снимате? Идиоти, нахалници! Махайте се оттук! Извикайте полицията да ги изгони”, развика се той, цитиран от Нова телевизия.

Съпругата му Костадинка пък заяви:

"Въобще не е добре мъжът ми. Пред умиране е, не го закачайте! Какво да ви говоря за здравословното му състояние, та да се радва цяла България?".

Охраната на Военния съд пък не позволи на гардовете на Рашкови да изгонят журналистите.

Ромският лидер е защитаван от двама адвокати, които ще настояват делото да се отложи. Те ще представят експертиза от Франция, че Рашков страда от тежко сърдечно заболяване и трябва незабавно да бъде опериран.

Освен Рашков по делото са подсъдими още трима души.

На 8 декември 2011 г. Кирил Рашков показа среден пръст и напсува жители на Катуница и журналисти. Той бе осъден на година и два месеца лишаване от свобода и обществено порицание.

През юни 2014 г. ромският лидер пък нападна екипа на в. “24 часа” и кореспондента на в. “Преса” Ваня Драганова, отзовали се на сигнал за междусъседски разправии с Рашков.

Цар Киро бил на улицата със сина си Ангел. Радко Паунов от "24 часа" извадил апарата си, за да снима. В този момент Рашков започнал да крещи да не го снимат, а двама от охранителите му се насочили към журналистите, хванали Паунов и го притиснали към трафопост.

Рашков започнал да го души с думите “Ще видиш какво ще ти се случи!”. Драганова се развикала да оставят колегата й и привлякла вниманието върху себе си. Към нея тръгнал и Цар Киро с викове: “Нямате право да ме снимате”.

Накрая заплюл двамата журналисти и продължил да ги заплашва.