Журналистическо разследване показа, че мъж и дъщеричката му, които МВР и Интерпол издирват от миналата година, може да бъде намерен. Нещо повече - и той, и 8-годишното момиченце говориха по телефона с репортер на Нова телевизия, докато властите у нас казват, че те не могат да бъдат намерени, защото не са на официалния си адрес.

Dir.bg разказа историята още миналата есен, след като от полицията публикуваха снимки на бащата - д-р Христо Седмаков, и малката Мария, която по това време беше на 7 г. Тогава майката - Даниела Седмакова, разказа, че детето е било буквално отвлечено от баща си. Сега жената потвърди, че вече една година не е виждала дъщеря си, въпреки че има съдебно решение тя да може да се грижи за нея.

Семейството е живяло няколко години във Великобритания, където Христо специализира сърдечна хирургия. Той е син на известен столичен лекар. През 2011 г. се ражда Мария и още тогава, по думите на Даниела, отношенията със съпруга й не са добри.

"Нещата между нас не се получиха. Той започна да става все по-контролиращ и агресивен, когато аз не съм съгласна с него", споделя Даниела.

Тя взима решение да се върне в България заедно с детето.

"Може би направих грешка, защото останах с детето в България. Той започна дело по Хагската конвенция, за да върне дъщеря ни обратно в Англия", казва Даниела.

Решението на английския съд е Даниела да върне Мария в Англия, тъй като това е постоянното място за живеене на детето. Двамата родители правят опит да закрепят семейните си отношения, но и той е неуспешен.

"Започна да става агресивен. Позволяваше си да ме блъска, да ме дърпа, да ме рита по кокалчетата, да ме пребива. Оставял е следи по ръцете ми", разказа още Даниела.

Жената търси правна помощ. По думите й английският съд отсъжда споделено отглеждане на детето. Няколко месеца по-късно обаче мъжът и Мария изчезват.

По думите на Даниела съпругът й сякаш се е изпарил - роднините му твърдят, че не знаят къде е, не използва банковите си сметки, нито телефоните си.

На адреса на Христо в София няма никого. В жилището на родителите му и сега не отворя никой.

От Първо РУП, където майката е подала сигнал, отговориха, че изпълняват мярка "установяване на адрес на двете лица" и работата по случая продължава.

Има искане за молба за съдействие в Софийска градска прокуратура, което пък е прехвърлено към Софийска районна прокуратура.

"Постоянно ми се обяснява, че той има силен гръб в полицията, не знам как да го тълкувам. Според мен полицията не е достатъчно активна", казва Даниела.

Христо и Мария са обявени с жълти бюлетини от Интерпол като изчезнали лица.

Скрийншот: Interpol

Скрийншот: Interpol

По думите на Даниела, която продължава да живее във Великобритания, докато те са в неизвестност, съпругът й завежда дело за развод в България.

Пред телевизията адвокатът му - Марин Марковски, заяви:

"Д-р Седмаков отговори в обяснения на българската полиция, която изпълняваше искането на Интерпол. Но се убедиха, че детето е много добре, че е щастливо, примерно на Канарските острови е приятно".

Известният юрист изрази притесненията му, че Даниела има връзка с друг мъж, на когото той се притеснява да повери дъщеря си, както и че все още настоящата му съпруга живее на помощи.

Даниела в щастливите години с дъщеричката си

Снимка: Facebook/Daniela Sedmakova

"Той преценява, че детенцето при него е много по-добре. Това не е причина майката да не вижда почти година дъщеря си, но когато има спор, това се получава", казва адвокатът.

Със съдействието на Марковски журналист разговаря по телефона със Седмаков.

"Информацията, която вие сте получили от адвокат Марковски, я поддържам и съм съгласен. Моето име беше замесено в кампания и благодаря, че ми давате шанс да се чуе и моят глас", заяви той.

Той обаче не пожела да каже нито къде се намират, нито да отговоря на въпроси, настоя да каже само това, което сам прецени.

"Обичам дъщеря си, имам равни родителски права със съпругата ми", заяви мъжът, но не каза защо тогава не дава на майката да вижда детето си.

Чрез адвоката си Христо Седмаков изпрати писмо до екипа ни, в което разказва, че Даниела многократно опитвала да го отдели от детето му. Заявява, че дори се е стигало до физическо нападение над него от страна на Даниела и семейството й, нещо, което тя отрича.

"Тя отказва да комуникира с мен директно освен, ако няма адвокати, журналисти, прокурорски жалби. Два пъти съм пускан за общодържавно издирване", допълни бащата.

И каза за дъщеря си:

"Тя е много притеснена, благодаря, че дадохте шанс, а това социалните работници са го документирали. Обвиняват ме, че настройвам дъщеря ми срещу майка й. Такова нещо няма. Аз винаги съм търсил комуникация".

Той пожела детето също да говори по телефона, като предостави и актуални снимки, на коите се вижда дата 1 август 2019 г.

"Добър ден, казвам се Мария Христова Седмакова, искам да кажа, че не искам да живея в Англия, искам да живея с моя татко в България", каза детето на български с английски акцент.

Даниела от своя страна се надява дъщеря й да гледа материала по телевизията.

"Много я обичам и ми липсва и искам пак да сме заедно, искам да й кажа, че това не се случва по моя вина. Аз винаги съм била добронамерена, затова споделеното попечителство беше решение. Можем да намерим общ език, стига Христо да го пожелае", каза през сълзи майката.