Жители на столичния квартал "Овча купел" готвят жива верига с цел да спрат стоежа, в чийто изкоп в петък пропадна кола и цяла улица. При свличането беше засегнат и водопровод и ямата за минути се превърна в езеро.

За щастие инцидентът се размина без пострадали, но жителите на блока, който се намира на метри от изкопа, прекарали безсънна нощ. Някои от тях дори започнали да се евакуират.

"Няма опасност срутването да продължи, защото е направено временно укрепване", каза пред Нова телевизия директорът на "Контрол по строителството" в Столична община арх. Влади Калинов.

Вчера ДНСК издаде предписание, според което строителните дейности не могат да продължат, докато не се направи постоянно укрепление. Такова ще бъде направено до седмица.

Според архитекта при изграждането на досегашните укрепления не е спазена съответната технология.

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков пък е сезирал за случая Камарата на строителите в България, а кметът на София Йорданка Фандъкова е сигнализирала Софийска градска прокуратура за строителната авария, допусната от фирмата "С. А. Г. Груп" ЕООД.

Столичната община и Камара на строителите ще инициират законодателни промени с мерки за санкциониране на строителни фирми, които допускат нарушаване на мерките за безопасност в строителството.

Хората от квартала обаче са категорични, че ще протестират и ще останат до строителния обект, докато не бъде взето решение за окончателното му спиране.