Няма напрежение сред стопаните в Кресна заради мерките, предприети за пресичане разпространението на Африканска чума. Хората са започнали доброволно да колят домашните свине, за да могат да оползотворят месото. В края на миналата седмица областната епизоотична комисия обяви огнище на Африканска чума в града, след като излязоха резултатите от пробите на прасе, намерено в река Струма. Днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

"Важното е, че всички са изявили желание доброволно да заколят прасетата", коментира д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

По актуализирания в общината списък животните, които трябва да бъдат ликвидирани са около 180. Хората имаха срок от три дни да умъртвят доброволно животните си, като можеха да оползотворят месото и да разчитат на държавна помощ от 300 лева на стопанство. Повечето от тях го направиха.

Само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев пред БНР. Тези, които не са го направили, не са били в града, коментира той. 

Прасето, което бе открито в река Струма все още е с неясен произход. Не са открити доказателства да е на жена от града, както се твърдеше първоначално. 

 "Хората не вярват, че прасето е на стопанин от Кресна. Разследването продължава, властите си вършат работата, но общото мнение на хората е, че прасето е подхвърлено. Хората доброволно заклаха своите прасета от страх и от чувство за отговорност", каза кметът. Той е категоричен, че би подкрепил "всяко едно недоволство на своите съграждани", ако се стигне до протести, но не очаква такива, тъй като умъртвяванията продължават.

 Според него социалният удар от ликвидирането на домашното свиневъдство е голям, тъй като според изследване, направено от общината, 50% от хората живеят под прага на бедност.

Д-р Петър Матеев от БАБХ, който е и официален ветеренираен лекар в Кресна, сподели, че експертите ще обиколят всички дворове в къщите

 Служители на Агенцията по безопасност на храните и полицията направиха организация за днешната акция, като определиха няколко КПП-та със зони за дезинфектиране и маршрути до ямата за загробване на животните. Въпреки че международният път за Гърция минава през град Кресна, до затруднения на движението няма да се стигне, увериха от полицията.

 В съседните общини Струмяни и Сандански местните власти призовават хората също да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на заболяването и да минимизират икономическите загуби.