Днес следобед, когато се очаква много хора да се завърнат в София от почивка в страната и чужбина, собственици на терени в квартал "Горубляне" ще излязат на протест. Демонстрацията е планирана за 16.00 часа и ще блокира кръстовището на "Цариградско шосе" с улиците "Павел Красов" и "Димитър Пешев", съобщава БНР. Хората от квартала са недоволни от решението на Столичната община да се прави парк върху техни терени. Те настояват за обществено обсъждане и ако се стигне до изграждането на парк, Общината да им плаща наем.

При първия протест през февруари жителите посочиха като причина за недоволството и липсата на детски площадки, на канализация и градски транспорт.

Собствениците водят четири дела в Страсбург. Сезирали са и главния прокурор, че Столичната община умишлено блокира процеса на възстановяване на собствеността. В същото време върху взетите им частни земи се дава право на строеж на частно училище и са изсипвани строителни отпадъци, за които са предупредени, че трябва да бъдат изчистени.

От "Пътната полиция" очакват, както всеки последен почивен ден, движението към столицата да е натоварено и затова от 14.00 до 20.00 часа движението на камиони над 12 тона ще бъде спряно по автомагистралите и основните пътища.