Бойко Борисов е наблюдавал добре дядо ми като политик навремето, заяви внучката на комунистическия лидер Тодор Живков - дизайнерката Евгения (Жени) Живкова, пред bTV.

"Може би са имали интересни и ползотворни разговори. Трудно ми е да направя сравнение. Етапите на развитие на държавата са съвсем различни. Трудно е да бъдат сравнявани политици от различни поколения", коментира още тя по повод думите на премиера от преди години, е минал през два университета - на Живков, и на Симеон Саксгобургготски.

Живкова потвърди информацията, че през 1997-1998 година е имало идея за среща между дядо й и Сакскобурггорски, но тя не се е състояла. Живков се разболял и това станало една от причините разговорът да не се състои, макар и двамата да били съгласни.

"Може би искаха да си поговорят за бъдещето на държавата", предположи внучката.

За лидера на БСП Корнелия Нинова Живкова каза, че е "борбена жена", която се опитва да се наложи в партията като лидер и смята, че успява в това. Според нея целта на Нинова е партията да спечели следващите избори. 

"Винаги съм се съобразявала с това, че съм внучка на Първия. За мен винаги това е било отговорност. Аз не обичах да се афиширам, да бъда разпознавана", каза още Живкова.

Тя разказа, че най-трудни за семейството й са били дните след 10 ноевмри 1989 г., когато Тодор Живков беше поставен под неофициален домашен арест.

"Той беше врял и кипял във всякакви ситуации. Беше изключително сдържан. Беше си видимо притеснен. Знаете в Румъния какво се случи със семейството на Чаушеску, ние тогава гледахме телевизия", каза Живкова по повод разстрела на Николае Чаушеску и жена му Елена, които ръководеха Румъния по време на комунистическия период и в края на 1989 г. бяха разстреляни.

"След неговото (на Живков - б.р.) арестуване започнаха обиски в моя дом, бяха ни блокирани средства. Никога не съм се оплаквала, никога не съм се молила на никого. Години наред имахме проблеми", каза още Живкова.

23-годишната й дъщеря Андреа Стефанова заяви, че не се притеснява от това, че е правнучка на Тодор Живков.

"Хората в днешно време са много широко скроени. Не се крия, но не го казвам. Когато хората разберат, са много добронамерени. Аз съм много малка, не съм живяла в това време, не съм видяла, не знам какво е било", каза по-малката дъщеря на Живкова.

По думите й прадядо й е бил наранен и предаден от много близки хора.

"Доста години съм учила в Англия, в пансион. всичко сама съм си направила. Деляхме стаи с други момичета, имахме общи бани. Обичам да ходя на хижи в планината. Никога не съм имала претенции да е нещо луксозно. Много обичам България. Мисля, че в България има поле за изява. Англия много ми харесваше, много си обичам и Лондон. Мисля, че младите българи трябва да се връщаме тук и да развиваме нашата държава, има потенциал", каза още младата жена.