Възрастна жена колабира на опашка за пенсии в Централна поща - Пловдив. Днес е първият ден от изплащането им след гласуването на актуализацията на бюджета. С нея минималната пенсия стана 467 лв., максималната - 2000, а средната за страната достигна 666 лв.

Огромната опашка се изви рано сутринта в пощата в Пловдив.

"Повечето клиенти желаят да получат пенсиите си първия изплащателен ден и е обичайно да има повече хора" директорът на пловдивксия клон на "Български пощи" Диана Ранчева пред NOVA.

"Максималните гишета тук са 7 и те обслужват хората", посочи още Ранчева.

От миналия месец "Български пощи" изплащат пенсиите с електронен пенсионен картон и заедно с пенсиите възрастните могат да плащат битовите си сметки едновременно, обясни Диана Ранчева. Тя призова хората да се съобразят със срока, който е до 20-ти юли, за да не се получават струпвания.

10-те процента увеличение пенсионерите определиха като "малко" и "нищо не е". Според тях те няма да компенсират инфлацията, тъй като парите са "отишли предварително" и главно за храна.

1 млн. 300 хил. възрастни ще поучат пенсиите си по банков път днес. Останалите - в пощенските станции от днес до 20-ти юли по график.