Няма единна и координирана горска политика по отношение на горските пожари, не виждаме политически решения по въпроса. Това каза Андрей Миленков - председател на Сдружение "Форест БГ" - организация на предприемачите в горския сектор пред БНР. Той е категоричен, че е необходима специализирана противопожарна авиация.

"Стоят множество въпроси, единият от които е въпросът за противопожарната авиация. Това е въпрос, който се поставя повече от 15 години в България. Всички държави от нашия климатичен пояс имат такава авиация. Знаем колко ресурси иска тя, но в същото време знаем колко са загубите от пожарите. В същото време наблюдаваме всяка година хвърляне на огромен човешки и материален ресурс за потушаване на пожари, което коства огромни средства и няма съпоставка. Не се води такава сметка - колко струва това, да се хвърлят такива ресурси. Противопожарната авиация наистина за нас може да изглежда като голяма хапка, като възможности на държавата, но в същото време имаме единна европейска политика. По цял свят механизацията е на първо място. Хората са ни важни в случая, а не техниката и ресурсите", каза още той.

Миленков добави, че за гасене на пожарите се хвърля огромен човешки ресурс, част който дори не е подготвен: "Няма подготовка на хората, които извършват противопожарни действия - хората, които не са пожарникари, а горски служители и всякакви други. Тези хора се отделят от постоянната им дейност, а в същото време това нещо не се и заплаща като извънреден труд. Не се води специализирана подготовка за гасене на горски пожари. Освен това е редно да стъпим на нормална европейска основа - за всеки труд да се заплаща".

Горските пожари са проблем, който ще се увеличава, предупреди Миленков и бе категоричен, че е необходима дългосрочна стратегия за справяне с горските пожари. Според него в момента действията в тази посока са хаотични.

"Това, че няма пари за противопожарните специализирани служби, не значи, че трябва да се хвърля ресурс в други съседни такива и да се пренася топката например в горската система, където се хвърлят милиони за оборудване на противопожарни дейности, което е допълнителна дейност, а не основна дейност на горските служители. Измества се фокусът", твърди експертът.