Специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково предприеха спешна проверка по сигнали за гъст жълт дим от торовия завод "Неохим" в Димитровград, съобщиха от екоинспекцията. Емисиите от азотни оксиди са били изпуснати от комбината около 12:00 часа днес, а сигналът в РИОСВ е получен в 12:15 часа, уточни директорът на институцията Наталия Пачеманова, цитирана от БТА.

Стресиращият дим излизал от една от сградите на завода в продължение на няколко минути. Според работещи наблизо преди това се чул силен звук, наподобяващ гръм. 

Според данните от проверката и обясненията на ръководството на завода, причината е била непланирано спиране на мощностите в цеха за азотна киселина вследствие на спад на напрежението. Последвало е краткосрочно изпускане на организирани и неорганизирани емисии, поясни Пачеманова.

Тя обаче увери, че автоматичната измервателна станция в града е регистрирала стойности на газа едва 10 микрограма на кубик, при норма 200 микрограма, и няма опасност за населението.