Това съобщи началникът на областната дирекция "Гражданска защита" във Варна Владимир Иванов, цитиран от БТА.

Шест земетресения през 1- 2 секунди с магнитуд от 4,2-4,4 степен по скалата на Рихтер бяха регистрирани в 22,51 ч. снощи на 6-7 км от Провадия и на 33 км западно от Варна. Епицентърът на труса е в района на Солниците край Провадия, той е усетен и във Варна, Добрич, Шумен, Русе, Плевен, Девня, Нови Пазар, Горна Оряховица.

По думите на Иванов има няколко паднали комини на къщи, както и напукани мазилки на стени. Една стена на къща, пострадала при предишното земетресение в района, сега се е срутила окончателно. Собственикът на сградата обаче вече не живее в нея, а в друга постройка в двора.
В самия град Провадия щетите са малко, посочи Иванов. От труса е напукано витринно стъкло на сградата на общината.
В съседното село Добрина не са регистрирани големи щети.

Информацията от община Девня също е, че няма сериозни проблеми.
Има установени пукнатини в общински сгради, съобщи кметът Атанас Кузев, цитиран от "Фокус". Няма постъпили сигнали за нанесени щети в частни имоти. Тепърва комисия към общината ще прави оглед и ще установява нанесените материални щети.

Огледите продължават и докладите с пълната информация за щетите ще бъде готова по-късно днес. Владимир Иванов допълни, че ще поиска спешна среща с областния управител Данчо Симеонов, за да бъде направена проверка на шламоотвала в Девня, в който предприятията в района изхвърлят промишлените си отпадъци.