Шест земетресения през 1- 2 секунди с магнитуд от 4,2-4,4 степен по скалата на Рихтер бяха регистрирани в 22,51 ч. в България на 6-7 км от Провадия и на 33 км западно от Варна, съобщи Сеизмологичният център към Геофизичния институт на БАН, предаде БТА.

Епицентърът на труса е в района на Солниците край Провадия, той е усетен и във Варна, Добрич, Шумен, Русе, Плевен, Девня, Нови Пазар, Горна Оряховица, добавя "Фокус". Земетресението е било на 2 км дълбочина, вероятно и това е една от причините да се усети силно.

Трус е засечен в същия час и в Черно море.

Няма данни за пострадали и материални щети, съобщиха от "Гражданска защита".

Най-силно са почувствали земетресението в Провадия. Токът в града е спрял, хората изскочили по улиците, има изпочупена покъщнина, стъкла и витрини, имало е проблеми с мобилните и със стационарните телефони, разказват местни. Възрастните казват, че не помнят по-силно земетресение.

Репортер на онлайн медийната мрежа МААРС Нюз (MAARS News), който се намира във Варна, съобщи, че трусът в центъра на града е бил усетен силно, но няма данни за материални щети или пострадали, предаде БТА.
Варненци също споделиха, че трусът е бил доста осезаем. Мъж, който живее на 8-ия етаж разказа, че "сериозно клатеше в продължение на 30 секунди, картината на стената и лампите се люлееха с амплитуда 20 см".

За по-малко от два часа бяха регистрирани поредица от земетресения на Балканите.
В Сърбия ги люля два пъти - в 22,23 часа местно време (23,23 часа българско време) и в 23,41 ч. местно време (00,41 ч. българско време). Едното земетресение е с магнитуд от 3,5 степен, с епицентър 20 км северозападно от Куманово (Македония), 18 км западно от Липково, 15 км североизточно от Извор. Трусът е на 2 км дълбочина. Другото земетресение е с магнитуд от 2,8 степен. Епицентърът е на същото място – 32 км северозападно от Куманово, 11 км югозападно от Буяновац.
В Гърция е регистриран трус от 2-ра степен в 23,32 ч местно време. Епицентърът е на 64 км североизточно от Патра, 3 км югозападно от Хрису.
В Хърватия също е регистриран трус. Епицентърът му е с магнитуд
32 км северозападно от Риека. Магнитудът му е от 2,6 степен.

През миналия месец в София бяха усетени няколко слаби труса, като на 10-ти бе с магнитут от 3,5 по Рихтер.

*Новината е актуализирана в 07.30 часа на 8 октомври