Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на зелено училище в хотел „Бъндерица” в  Банско.

През нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ-Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит. Децата са стабилни и се възстановяват.  Д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, коментира, че става въпрос за натравяне, но е още не е ясно от каква храна е. Д-р Бащавелов каза пред БГНЕС, че храната е доставена в хотела от регламентирани доставчици и на пръв поглед всичко в кухнята на хотела е нормално. 

Инспектори от районната здравна инспекция и агенцията по храните направиха проверка на хотела, за да потвърдят дали става въпрос за отравяне. От РЗИ смятат, че може да става въпрос за стафилококова инфекция, не изключват възможността някой от персонала да е заразил децата, както и причината да е недобре обработено месо. Взети са проби от водата, храната, повърхностите в кухнята, персонала и от децата. Първоначалните симптоми сочат хранително натравяне на децата, но това ще бъде потвърдено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби, което се очаква в понеделник. Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се каже със сигурност какъв е източникът на натравянето.

Групата е отседнала в хотела в четвъртък. Вчера за обяд децата яли леща и руло "Стефани", а за вечеря - печени пилешки бутчета с ориз за гарнитура. По думите на учениците храната била много вкусна, но снощи, след като вечеряли, на част от тях им прилошало и почувствали общо неразположение. Учениците се оплакали от остри болки в корема и започнали да повръщат.

В същия хотел са настанени и група от 64 ученици от Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болницата в Разлог.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова следи непрекъснато създалата се ситуация. Тя изрази удовлетворение от бързата и адекватна реакция на здравните структури в Разлог и областта, в резултат на което децата са били по настанени по най-бърз начин в болницата, включително и с разкриване на допълнителни легла в други отделения.

Късно вечерта в събота стана ясно, че е бил уволнен готвач от хотел "Бъндерица", предаде bTV.