Зеленият ринг на София е трасе над 3 км и на площ над 60 дка, като се простира от жк. "Слатина" до "Гара Пионер". Целта на проекта за Зеления ринг на София е да изградим алтернатива за предвижване на софиянци, а не само за спорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция за представяне на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Зеления ринг на града заедно с главния архитект Здравко Здравков.

Снимка: Столична община

"Този проект е много важен за града. Главният архитект на София и неговият екип подготвиха проект за трасе с дължина малко над 3 км и площ над 60 дка. Днес имаме удоволствието да представим проекта за подробен устройствен план на тази територия", каза Фандъкова.

Рингът е с дължина над 3 км и площ над 60 дка. и включва пешеходна зона, велоалея и линеен парк.

Кметът обясни, че главният архитект е получил задачата да предложи решения така, че да може да се използва цялото трасе на бившата жп линия и да се изгради велоалея по протежение на цялото трасе, както и пешеходни пътеки.

"Аз получих доверието на софиянци до голяма степен благодарение на няколко конкретни проекта, за които поех ангажимент, свързани изцяло с развитието на София като зелен град. С ангажиментите за дейности, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух е свързан един такъв красив проект - проектът за Зеления ринг на София", посочи кметът на София.

"За да получим трасето от жк. "Слатина" до "Гара Пионер", което е собственост на НКЖИ, условието беше да имаме подробен устройствен план, който да бъде приет", поясни Фандъкова.