"Аз съм човек на консенсуса. Готов съм да се срещна с всяка една медицинска сестра, но не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна", така министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира намеренията за палатков лагер и безсрочен протест пред сградата на ведомството от тази вечер.

Недоволството е срещу пренебрегването на медицинските специалисти в условия на епидемия от коронавирус и за осигуряване на по-добри условия на труд и по-високо заплащане в сектора.

"В момента, в който имам възможност, ще се видя с нашите колеги, които са обявили този протест, за да чуя какво точно искат и защо са избрали точно този момент. От разговора ми с медицински сестри в Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе не усетих такъв тип настроение или такъв тип искания. При първа възможност ще се видя с тях", подчерта Ангелов в Русе, където посети здравните заведения.

Той коментира, че заплатите на медицинските сестри зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения.

"Нещо повече, анексът, който е подписан с Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с 10 процента, така и на стойността на клиничните пътеки с 10 процента, с изключение на най-високо финансираните клинични пътеки. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на трудовите възнаграждения. Идеята е точно там да отидат. В анекса, който ще подпише всяко едно лечебно заведение с Касата, ще имаме такъв текст, който да насочва средствата в тази посока", обясни министърът.

Снимка: БТА

Проф. Ангелов каза още, че човек може да неглижира някого тогава, когато има правото да получи нещо и това право му бъде отнето.

"Законите са ясно и точно разписани кои са хората, които водят преговори и подписват Националния рамков договор. Това са Надзорният съвет на Касата, съсловните организации - Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз. Нито един синдикат не беше поканен на тези преговори. Аршинът, с който сме мерили, винаги е бил еднакъв. Министерството на здравеопазването по никакъв начин не участва в договорния процес или в подписването на анекса или на Националния рамков договор. Ние сме медиатори за прозрачност на процеса", обясни Костадин Ангелов.