Двуседмичната заболеваемост у нас е над 300 на 1000 души. Новите мерки са, за да обезпечим организация в здравния сектор - отпускаме 80 млн. лева до края на годината. 5 млн. лева допълнително ще има за общопрактикуващите лекари на месец. Те ще получат и 1000 лева допълнително на месец. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на специална пресконференция. На нея присъстват още зам.-здравният министър Жени Начева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Държавата се намира в сериозен период на заболеваемост. При такава заболеваемост правим реорганизация на болнциите - отпускат се 80 млн. лв. Те ще се преразпределят за капацитета на общопрактикуващите лекари с 5 млн. лв на месец", заяви здравният министър.

"Всеки трети тестван у нас е положителен за коронавирус, съобщи още проф. Ангелов. - Ще бъдат разкрити допълнителни COVID-зони - в тях ще работят лекар, сестра и лаборант. В тях ще се провеждат кръвни тестове, COVID-тестове и образно изследване на белите дробове. Това са 3 млн. лв. Месечно."

15 млн. лв. се отпускат за антигенните тестове.

"В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID- отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец и допълнително 10 лв. за преминал пациент през тази зона. Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Очакваме с новите мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия. Бързите тестове са безплатни за хора със симптоми, а такива, които просто искат да си направят такъв тест, ще го заплатят", каза още здравният министър.

"Има готовност на извънредно заседание на Министерския съвет, който най-вероятно ще се проведе утре, тези мерки да бъдат приети", обяви още Ангелов.

"Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение. Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната COVID-зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отмуснати тези допълнителни средства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натрскът върху болниците да бъде намален", заяви Йорданка Фандъкова.