Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.

"Най-важната мярка е носенето на маска на закрито - тя спасява животи. Това е мярката, която намалява пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебно заведение. Следващата мярка е социалната и физическата дистанция. Да се избягват събиранията, да се избягват струпванията на публични места и да се ограничат пътуванията, ако не са необходими. Да избегнем ходенето в асансьори, кина и т.н. Тези мерки не могат да спрат разпространението на вируса. Говорим за дифузно разпространение. Не можем да го спрем, но можем да го контролираме", апелира министърът.

"Още в самото начало говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим. Не е време за празнуване, време е за разум, време е за помощ на медицинската система", призова още той, като подчерта, че медицинските специалисти с коронавирус към моментна са 1276 - от тях 90 се лекуват в болница, а 7 са в интензивни отделения.

"Искаме да намалим натиска върху лекарите. В София е най-големият натиск. Данните се подават към координационния център, а докато отиде линейката, леглата вече са заети. Но всеки, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко лечебно заведение. Нито едно не може да откаже на спешен случай", увери министърът, като уточни, че в момента всяко трето легло за лечение на коронавируса е заето.

Той увери, че към настоящия момент няма планове и необходимост да настаняваме пациенти в хотели, каквото вчера предложи министърът на туризма Марияна Николова. В област Благоевград заетостта на леглата е 53 процента, в Шумен - 65 процента, посочи той и уточни, че в София тя е 28 процента. С близо 1000 ще бъдат увеличени леглата в столицата.

Следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на коронавирус, каза още Ангелов.

По думите му държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Днес ще пристигнат още 1700 флакона Ремдесивир, следващата седмица се очакват още над 4300 флакона, за 6 месеца са осигурени предпазни средства, уточни той, като изтъкна, че снощи са говорили в 3 часа през нощта с премиера Бойко Борисов.

Министърът съобщи, че до всички болници в страната днес ще бъде изпратен единен протокол за лечение на пациентите с COVID-19. Той е изготвен от здравния министър с най-голям опит в лечението на пациенти с коронавирус. Досега всяка болница е работила по протоколи, които са достъпни в света и Европа, уточни Ангелов, но сегашният е изготвен на база на българския опит на медиците ни.

"Това е и причината да се пуска толкова късно, нужно е време да се види ефектът от лечението на пациенти с коронавирус, да бъдат направени образните изследвания, изследване на дишането, за да се види какви са трайните лечебни резултати и да се подготви национален алгоритъм", уточни министърът.

В този протокол е включен както Ремдесивир, така и Хлорихин.

"Нямаме специфичен медикамент за лечение на COVID. Надяваме се скоро той да бъде открит, както се надяваме ЕК успешно да приключи договарянето на ваксините и през април те да бъдат тук за българските граждани, които имат желание доброволно да се ваксинира", подчерта министърът.

По повод разпространения в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как роми са си направили купон и танцуват кючек в болнична стая по време на пандемията, в която има и криза за легла, министърът заяви, че е потърсил помощ от МВР, за да разбере кое е здравното заведение и скоро то ще бъде обявено и ще съобщи какви мерки ще бъдат взети.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също участва в брифинга, пък изтъкна, че положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, като смъртността в страната ни е на 10-то място. Той заяви, че не е оптимист при този темп на заразяване и заяви, че мерките за безопасност трябва да бъдат удължени поне до края на месеца, както и да бъдат затегнати.

Той изброи - ограничаване на работещите в офисите до 50%, затваряне на всички заведения най-късно до 23 ч., ограничаване на всички извънкласни дейности извън паралелката и затваряне на цели училища в най-засегнатите области, онлайн обучение за всички студенти, освен при упражненията на тези, които учат "Медицина", както и връщане на мярката хората над 65 г. да да пазаруват между 08:00 и 10:00 сутринта. Вижте какво още каза той.

Проф. Асен Балтов

Снимка: БТА

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че натискът върху болниците в София е много голям. След заповедта на министъра, до момента разкритите легла в София са 3000, от които 250 са за интензивно лечение.

"Мога да кажа, че натискът в софийските болниците е изключително сериозен. Много хора се обаждат по телефона да питат какво да се прави - при първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, а ако проблемите се засилят - обадете се на личния лекар. Трябва да има диференциране на лечението на пациентите. Ако личният лекар поеме лечението на леките пациенти от първия ден на контакт с тях, до момента, в който трябва да постъпи в болница, това много ще ни облекчи", заяви Балтов.

И отново припомни: "При първите симптоми на неразположение - леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, останете си вкъщи, не ходете на работа. Поне 1-2 дена стойте вкъщи. Ако проблемите се засилят - потърсете личния си лекар. Когато нямате такъв - може да се обърнете към специалисти в РЗИ".

Вижте целия брифинг: