Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не вижда основание последната му заповед за мерките срещу коронавируса да бъде редактирана, така че ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ до 00:30 ч. За това помоли по-рано днес министърът на туризма Марияна Николова.

"Молбата й може да се разгледа в два аспекта - формален и морален", написа в отговор Ангелов във Фейсбук.

Ето и цялата му публикация в социалната мрежа:

"Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с писмото, което получихме по-рано от вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова.

В него г-жа Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ, по изключение до 00:30 ч. на 01.01.2021 г.

В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два:

-Формален и

-Морален

Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана.

Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно.

Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни.

С последните думи споделям своето лично мнение".

Според Марияна Николова обаче ресторантите да работят в празничната нощ ще е "по-стерилно и по-хигиенично, отколкото да се разнася храна по стаите".