Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова по време на празника Курбан байрам мюсюлманите да спазват препоръките за дистанция и да не организират мероприятия на закрито. Призивът беше отправен в Благоевград, където министърът се срещна с представители на областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Мюсюлманите са сърцати хора, но близостта в момента е благоприятна среда за разпространението на вируса, каза още здравният министър. Той призова да се спазват препоръките за дистанция и носене на маски.

Във връзка с организирани събития, проф. Ангелов посочи мероприятие, организирано от община Благоевград, след което четиринадесет музиканти от Биг Бенд - Благоевград се оказа, че са заразени с коронавирус.

"Разбрах, че те са репетирали на закрито преди това, вероятно това е една от причините да се разболеят", посочи здравният министър и допълни, че хората трябва да бъдат отговорни към себе си и към своите близки.

При посещението си в болницата в Разлог проф. Костадин Ангелов каза, че проблем в общинските и областните болници е осигуряването на кадри. Във връзка с искане за PCR лаборатория в общинската болница, което вчера кметът на Разлог отправи, министър Ангелов каза, че подобни искания има и в други населени места, но проблемът не е в осигуряване на апаратурата, а в намирането на кадри, които да работят с нея. В случай, че могат да бъдат намерени специалисти, държавата ще помогне за осигуряването на такава апаратура, каза още здравният министър.