Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери медиите и обществеността, че от родителите на 6-годишната Мими, починала миналата седмица от злокачествено заболяване, не трябва да бъдат искани никакви пари, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. 

Тази сутрин майката на Мими - Надя Мирчева каза, че вчера е получила второ уведомително писмо за това, че трябва да плати 14 000 лева за двата медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които са използвани за лечението на дъщеричката й, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Надя Мирчева е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но до смъртта на детето й, отговор от касата нямаше.

"Изключително неприятно изненадан съм от това, че на родителите са изпратени фактура и напомняне за плащане. Или става дума за техническа грешка, или някой е злоупотребил със служебното си положение", посочи здравният министър.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове. На 19 юни Мими издъхна, а на 24 юни десетки близки и приятели я изпратиха в последния й път. 

В отговор на журналистически въпрос относно липсващи онкомедикаменти във врачанската болница Кирил Ананиев подчерта, че вече неколкократно са проведени срещи между МЗ и притежателите на разрешителните за употреба на въпросните лекарства. Вследствие на тези действия едната фирма вече е снабдила българския пазар с необходимите на пациентите количества и лекарствените продукти вече са налични в лечебните заведения. Разговорите продължават, с оглед трайно преодоляване на възможността от възникване на дефицити.