Здравният министър Костадин Ангелов потвърди позицията си, че ресторантите и моловете ще бъдат отворени от 18 февруари и то ако няма покачване на заболеваемостта.

А ако тенденцията се запази, две седмици след това ще могат да отворят и нощните заведения. Министърът заяви, че няма да има разхлабване на мерките в отделни области с намаляване на заболяването, въпреки че такова предложение е било широко обсъждано.

"Вече нямаме клъстерно разпространение на заболяването. Имаме дифузно, така че това са нашите мерки, които ще предложим. Решения под натиск никога не съм взимал", категоричен е здравният министър.

Темата за отпускане на мерките за заведенията коментира и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му, диалогът с представителите на бранша е тежък - спорът е до колко часа ще работят заведенията и от кога да бъдат отворени.

Според Кунчев е реалистично масовата имунизация да започне в края на април, ако бъде одобрена ваксината на "Астра Зенека". На Кунчев днес беше поставена първата доза от ваксината на "Пфайзер".

"В четвърта фаза, когато всеки, който желае се записва при своя личен лекар и прави ваксината - то това е най-масовата фаза. Включително и хора, които не са здравноосигурени и нямат личен лекар, за тях пък ще осигурим възможност да се имунизират при екипите на районните здравни инспекции. така че това е фазата, в която всеки който реши ще може да се имунизира.", обясни доц. Ангел Кунчев.