Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за пациенти без COVID. Това е наредил здравният министър проф. Костадин Ангелов на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения, съобщи БНТ.

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души.

"Изпратено е писмо на областните управители, които да проведат заседание на областните си щабове и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да стана пациенти с COVID и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение на пациенти с COVID и коя да е чиста, която също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъпно качествено и ефективно здравеопазване", заяви проф. Ангелов.

По-рано днес здравният министър увери премиера Бойко Борисов, че България е готова с организация на бъдещото доставяне и съхраняване на ваксини срещу COVID-19. Проф. Ангелов получи две задачи от министър-председателя - да даде точен план как ще се имунизират хората срещу коронавирус и как ще бъдат организирани изборите и преброяването на населението догодина.

Ангелов докладва също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго.