Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповеди във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България, съобщиха от Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Въвежда се карантинен режим на работа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен, и МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово. Това включва ограничаване на достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим, посочват от МЗ.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба нр. 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация, пише в съобщението.

Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки, информират от здравното министерство.

Със заповед на здравния министър в областите Габрово и Плевен до второ нареждане:

- Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

- Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

- Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

- Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни /кина, театри, в концертни зали, зали за фитнес и др., в които се събират много хора на закрито/.

На територията на всички други административни области:

- Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и на кина;

- Спортните мероприятия да се провеждат без публика;

- Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;

- На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация, съвместно с лечебните заведения, за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнението на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОД на МВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието - за създаване на необходимата организация, се посочва в съобщението.

Кметът на Плевен: Гражданите да ползват максимално възможностите за електронно обслужване

Община Плевен въвежда пълна забрана на публични прояви, организирани под нейна егида, съобщи кметът Георг Спартански.

Мярката се предприема след установените случаи на коронавирус в областния град. Спартански препоръча подобни мерки да предприемат всички институции в Плевен, които събират много хора на едно място - културните институти, читалищата. Кметът на Плевен апелира хората да запазят спокойствие и да не се поддават на паника.

Всекидневно ще се извършва дезинфекция на тролейбусите от градския транспорт, посочи Спартански.

По думите му, осигурена е безопасност на служителите в общинските звена, които имат контакт с хора - в Центъра за обслужване на гражданите, Домашния социален патронаж, "Гражданска регистрация", "Местни данъци и такси". За служителите са осигурени маски и материали за дезинфекция. Спартански препоръча гражданите да ползват максимално възможностите за електронно обслужване. Достъпът до сградата на общината ще се осъществява под строг контрол.

Важно е всеки от нас да има самодисциплина, да се ограничат временно събиранията на големи групи хора - с общи усилия, без напрежение, ще ограничим разпространението на вируса, убеден е Георг Спартански.

Спират посещенията в домовете и услугите за възрастни хора

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ препоръчва да бъдат преустановени посещенията в домове и социални услуги за възрастни хора поради риска от разпространение на коронавируса, съобщи пресцентърът на МТСП.

Оттам информират, че социалното ведомство вече е изпратило писма до всички кметове на общини за мярката, и уточняват, че за общините Габрово и Плевен предписанията за превенция са задължителни.

Необходимо е персоналът, особено в домовете и услугите за възрастни хора, да спазва стриктно предпазни мерки, съобразени с установените от Световната здравна организация. Те са достъпни на сайта на Министерството на здравеопазването, се посочва в съобщението.

От МТСП информират, че близките на настанени в домовете и услугите за възрастни, както и в останалите социални услуги и институции, могат да получават информация от директорите на звената и от общините, които са доставчици на услугите.