Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21 декември. Седмицата, която е важна да анализираме е от 14 декември нататък. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в отговор на въпрос дали има готовност за ревизиране на заповедта си за противоепидемичните мерки предвид казаното по-рано от премиера.

Проф. Ангелов даде кратка пресконференция след среща с директорите на шестте регионални здравни инспекции /РЗИ/, отговарящи за организацията на имунизациите.

Здравният министър уточни, че е разговарял с Бойко Борисов тази сутрин.

"От числата, които наблюдаваме, готовност за отваряне на детските градини и ясли имаме. На брифинга преди една седмица ви казах, че това ще бъде първата мярка. В зависимост от заболяваемостта ние сме готови да я въведем още от понеделник", обясни той. 

Проф. Ангелов каза още, че до четвъртък трябва да се изготвят списъци с медиците на първа линия, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Другите директори на РЗИ ще направят логистика на необходимостта от мобилни екипи, във всеки район има различни специфики, допълни той. Всички РЗИ ще бъдат снабдени с хладилници за съхранение на ваксините и всички помещения, в които те ще се постяват, ще бъдат пригодени, добави още министър Ангелов. В Бургас се прави ремонт на помещения и вече са готови, каза министър Ангелов в отговор на въпрос за невъзможността фризерът да бъде внесен в сградата. Навсякъде ще има фризери, а отделни малки хладилници ще има в мобилните екипи, допълни той. Хладилниците за първата доставка са налични.

Относно струпването на хора в магазините за хранителни стоки и детски играчки здравният министър заяви, че е разпоредил проверки навсякъде. Съставени са необходимите актове и предписания - ако не се спазват, следва затваряне на съответните обекти. По думите на проф. Ангелов до момента са наложени 6 акта на големи търговски вериги в София.

Повече от два месеца екип от Министерството на здравеопазването работи под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и има задача да разработи логистика за провеждане на изборите, допълни министър Ангелов и увери, че ще бъдат разработени всички изисквания за спазване на мерките.