Мерките ни са дали резултат и вървим по правилния път. България е на 27 място в ЕС по заболеваемост и на 6-о място на Балканския полуостров. Нивото на смъртност в страната е 11,5 на 100 000 души, което ни отрежда 11-о място в ЕС. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в МС на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"6524 са излекувани за последната седмица. От тази седмица правим антигенни тестове на българските учители. Това, което държа да кажа по отношение на мерките, България продължава да поддържа изключително добри показатели в сравнение с другите страни", добави той.

"За последните 24 часа са направени 13 279 тестa - положителните са 4,5% от тестваните. Хоспитализираните пациенти са 2865 - 265, от които са в интензивно отделение. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 217 014 - активните случаи са 26 448. Починалите за денонощие са 28. С тях общият брой на жертвите вече е 8 944. Излекувани от COVID-19 са 627 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 181 622", добави още здравният министър.

"Това показват данните по заболяемост в страната, въпреки че страната ни е с едни от най-либералните мерки, категоричен е проф. Ангелов. - Това показва, че умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в сравнение на ЕС. Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането."

Проф. Венцеслав Мутафчийски разкри, че според 9-степенната скалата, по която се определят мерките, най-опасни са баровете, след това ресторанти и фитнеси.

"Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен - това е пряко доказателство, каза шефът на ВМА. - Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките."

"Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение. Не може да функционира обществото без да има от къде да закупи храна и неща от първа необходимост, коментира още шефът на ВМА. - Ние налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза - ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти. Сега в момента болниците са пълни не COVID болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции."

"Най-много легла за интензивно лечение на коронавирусната инфекция са заети в София област, Шумен и Добрич. През последните две седмици средната заболеваемост в страната ни от COVID-19 е 124 на сто хиляди души, но през последните дни е под 100 на сто хиляди", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Картината в страната се промени значително. От изцяло червено, сега само 3 области - Враца, Кюстендил и Плевен, останаха сега в червената зона. 19 области в в оранжевата зона, а за пръв път 6 области - Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище, са в групата в жълт цвят от 20 до 60 на 100 хиляди. Най-ниска е заболяемостта в Търговище - 38 на 100 хиляди, а най-висока е в Кюстендил - 154 на 100 хиляди", допълни Кунчев.

"Сред непедагогическия персонал са били изследвани с антигенни тестове 3726 души, от които 11 са били положителни. Сред педагогическия персонал от 12 232 тествани 26 са били положителни за COVID-19", посочи още министър Ангелов.

"Този вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да бъдем доволни от него. Хората започват да стават недоволни от това, което се случва. Започват да си искат живота обратно, но, за да се върнем в него, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя и обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко критиците ми ще са благодарни", каза още министър Ангелов.

"Предстои сключване на договор със седма компания за ваксини. Засега само 2 компании имат разрешение за употреба. При ваксините всеки етап се валидира, след като приключи процесът по производство, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. - До края на година се очаква да бъдат доставени 4,4 млн. дози у нас."

Министър Ангелов бе категоричен, че целта на мерките за влизане в страната е да спасят човешкия живот, а не да убият хора.

"Хората, влизащи в страната ще бъдат поставяни под карантина, след което ще им се направи или антигенен тест или PCR и ако са отрицателни - то карантината ще им бъде вдигната. Вижте какво се случва в другите държави. Затварят се сухопътни граници", обясни той.

"Изборите идват. Вярно е, че някои мои заповеди не са много популярни или коректни към изборния процес, но целта е да държим тази пандемия на каишка. Имаме няколко насоки, в които работим - първият е осигуряване на живота и здравето на всеки член на секционна комисия. Ще осигурим по две маски с висока степен за защита, както и другите лични предпазни средства. Усилията ни ще бъдат насочени към мобилните секции, защото те ще влизат в контакт с лица под карантина. Всеки от тях, които желае да бъде ваксиниран - то това ще се случи. В края на февруари ще започнем с 4-та фаза на ваксинация. Ще има достатъчно ваксини", категоричен бе Ангелов.

"Ще предложим имунизация за хората, които участват в процеса на изборите с мобилните секции. Процесът на гласуване отнема между 15 и 20 минути. Ако човек спазва правилата, особен риск няма", добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.