"Хората не спазват мерките и то тези мерки, които не са толкова затормозяващи - да се спазва дистанция, да се носят маски на закрито и да има дезинфекция." Това каза по Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него, подчерта той.

"Много хора загинаха, много лекари си отидоха. Всеки, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка. Това не е отговорно поведение. Демокрацията, за която всички се борихме преди, изисква да спазваме правата на всички хора. А едно от тези права е правото на живот. С нашето поведение и с демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек", изтъкна министърът на здравеопазването.

Във връзка с решението личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, проф. Ангелов каза, че се очаква Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, заедно с БЛС, да изработят критерии, по които да се отпуска този PCR тест. "Те настояват да изработят тези правила и така е редно", отбеляза министърът. Той добави, че "когато има критерии и когато знаем, че заболеваемостта е около 10% от всички изследвани тестове, е логично и да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един лекар. В момента не обсъждаме лимити, сега чакаме критериите".

Здравният министър бе категоричен, че до масово затваряне на градове няма да се стигне, както и до преминаване, засега, към дистанционно обучение на всички ученици.