Има нарастване на случите на коронавирус у нас, но то става плавно. Не се очакват проблеми в случай, че бременни жени се ваксинират срещу COVID-19. Трябва да се засили процесът на имунизиране през уикенда. Гражданите не трябва да плащат потребителска такса за поставянето на ваксина - това са акцентите от днешния редовен брифинг на здравните власти. 

Доволни сме от постигнатите до момента резултати, но следим със загриженост и внимание - с тези думи здравният министър откри брифинга. "Нямаме такъв голям наплив в лечебните заведения. В Кюстендил и Враца, където бях лично, видях, че лекарите се справят и работят спокойно и има достатъчно болнични легла. Процентът на положителните проби за британския вариант на вируса е твърде висок в Кюстендил, но разпространението му е много бавно, увери той. 

6370 са потвърдените случаи за последните седем дни, излекувани са 3678. 40% са заетите болнични легла за неусложнени пациенти в страната. Заетостта на интензивните легла е 42%. Най-висок процент заети интензивни легла са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок процент заети легла за неусложнени пациенти са в Благоевград - 81%, а 57% са в област Плевен. По отношение на медицинския персонал от началото до момента броят на заболели медици е 9937. Активните случаи са 729, от които на домашно лечение са 643, други 86 са в лечебните заведения, от които пет са настанени в интензивни структури", добави той.

Страната ни запазва мястото си в Европа и на Балканите по заболеваемост и смъртност. В Европа по заболеваемост сме на 25-о място - с 127,4 на 100 000, и на пето на Балканите, а по смъртност, която е 7.3 на сто хиляди - сме на 15-то в Европейския съюз, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Снимка: БТА

14 области в страната ни са в червената зона по заболеваемост, 10 са с оранжев цвят - 60 на 100 000. И от 20 до 100 000 продължават да поддържат ниска заболеваемост Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта е 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти", каза още доц. Кунчев.

България и Гърция, както и страните от Скандинавието, с изключение на Швеция, са в най-светлата зона, добави той. По думите му процентът на положителните проби за британския вариант на вируса е твърде висок в Кюстендил, но разпространението му е много бавно. Най-много случаи на британския вариант на вируса засега има в Гърция.

"Тенденцията е на нарастване на случаите на коронавирус - в момента в сравнение с миналата седмица има нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента, сравнено с миналата седмица, когато бяха 139. Намираме се на нивата от 22 октомври миналата година, но прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Още се намираме във фазата на по-бавно нарастване. Смъртността е доста колебаеща се и трябва да кажа, че тя в сравнение с миналата седмица има намаление с около 9%", каза председателят на щаба и началник на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Снимка: БТА

"Очакванията са, че при бременните жени няма да има проблем с ваксинацията срещу коронавирус" - стана ясно още по време на редовния брифинг на здравните власти. Думите са председателя на НОЩ, който отговори на въпрос могат ли да се ваксинират бременни и кърмещи при положение, че в кратката характеристика на достъпните у нас ваксини това не се препоръчва.

Мутафчийски обясни, че основанието за това е, че "няма данни за тази група от хора": "Тези препоръки бяха пренебрегнати първо в САЩ, защото там ваксина се поставя на доброволен принцип. Даде се възможност на бременните да избират и то с първата ваксина - на "Пфайзер", след това се разшири кръгът и за кърмещите жени", обясни още Мутафчийски. Но според него ще трябва първо да има научни доказателства и едва тогава бременните жени ще имат достъп. По думите му центровете за репродуктивно здраве в страната масово изпращат запитвания за ваксиниране на техни пациенти преди процедура по асистирана бременност.

Няма равномерност по отношение на ваксинирането, затова съботно-неделните ваксини трябва да се увеличат, смята пък председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Снимка: БТА

А директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов очерта като проблем това, че от записаните за ваксиниране хора, не всички се явяват в уречения ден и час и това нарушава процеса по имунизирането. Никога не отваряме флакон с ваксини, преди да са налични на място хората, които ще се ваксинират. Затова не се губят дози, увери той.

Здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани не трябва да плащат потребителска такса за поставянето на ваксина срещу COVID-19 - това подчерта дебело проф. Балтов, тъй като постоянно получавал запитвания от хора какво дължат за имунизацията. Напомнено бе, че не се изисква и PCR или антигенен тест преди ваксинация.