Ако до 20 дни не се промени заплащането на професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори и др., започваме протест на палатки. Това каза пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница, след среща на контактна група от протестиращите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, цитирана от БТА.

Професионалисти по здравни грижи протестират пред Министерството на здравеопазването с искане лечебните заведения да не са търговски дружества, увеличаване на възнагражденията им, като стартовата заплата да е равна на две минимални заплати, заплащане по 3 лв. на час нощен труд, промяна в категорията труд от трета на втора и др.

Даването на този 20-дневен срок, който министърът сам постави, е по-скоро отлагане на протестите ни, не вярвам за толкова кратко време нещо да се промени, каза още Илиева.

Главната медицинска сестра в болницата в Девин Диана Чаушева също потвърди след срещата, че ще изчакат срокът да мине и няма да се откажат от исканията си. Имаме надежда, че поне ще ни чуят, те са наясно с проблемите ни, но лошото е, че искането ни да се премахне търговският статут на болниците ще се постигне изключително трудно, тъй като за това е нужна волята на управляващите и законодателни промени, добави още тя.

Притесненията ни са и за това, че няма ясно разписани правила за разпределянето на средствата в лечебните заведения, както и това дали наистина всички допълнителни средства ще бъдат за възнаграждения. По думите й министър Ананиев е обещал, че ще следи стриктно потока на парите и ще се срещне с директорите на болниците.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева каза пред журналисти, че "улицата" няма да реши проблемите им, а е необходим диалог.

Ананиев: Имат право да протестират

"На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.", каза след разговорите с представители на здравните работници министър Кирил Ананиев, цитиран в съобщение на МЗ. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати.

"Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи", допълни още здравният министър.

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни, се казва в съобщението. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с мерките, които МЗ ще предприеме.

Колективна оставка

Лекарите и медицинските специалисти от отделението по образна диагностика в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ във Враца са подали колективна оставка заради забавяне на заплатите и тежки и вредни условия на труд. Това съобщи за БТА д-р Радина Антова, временно завеждаща отделението.

Медиците от отделението работят не само при тежки условия, но полагат десетки часове извънреден труд, заплатите им са близки до минималната, а са специалисти с висше образование и извършват медицинска дейност, каза д-р Антова. Тя обясни още, че тази седмица се е повредил стационарния рентгенов апарат в болницата и вече трети ден обслужващата фирма не го поправя.

На снимката: Протест на медицински работници в Плевен