Това коментираха от НЗОК по повод предупреждения на болнични директори и лекари, че Здравната каса /НЗОК/ вече няма да реимбурсира 100% разходите за импланти и пациентите ще трябва да доплащат.

Според НЗОК оттук - нататък е важно дали фирмите вносители ще предложат цени на нивото на определените от НЗОК.

За 2018 година са договорени 828 нови медицински изделия в болничната помощ на по-ниски цени спрямо предходни години, съобщават от НЗОК.

След обстоен анализ се установява, че за миналата година за десет вида стендове - коронарни и периферни, прилагани в болниците, лечебните заведения са отчели фактури с по-ниски цени от определените в списъка за медицински изделия на Здравната каса. Разликите са от 51 лева до 900 лева, като са съобразени с най-ниската стойност от отчетените фактури за 2017 година и стойността на медицинските изделия, заплащани от фондовете в държави от ЕС, както и с определените в Закона за бюджета на НЗОК средства в размер на 98 милиона лева.

Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил списъка със стойности, до които Здравната каса заплаща за медицински изделия от 1 април тази година.

Преминаваме към модел на бюджетиране - държавата казва всеки един ресурс как да бъде разпределен. Това е много порочно и води до влошаване на качеството, каза пред БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод новия реимбурсен списък на болниците.

Не можеш да говориш за висока смъртност, за ниска раждаемост, а да нямаш приоритети. Не е ясно кое е приоритетът на държавата – дали хроничните болести, дали сърдечните, дали диабетът. Когато имаш малък ресурс, трябва да имаш ясен приоритет къде можеш да помогнеш, заяви д-р Андреева.

Според нея работещият модел е НЗОК да покрива един основен пакет, а всичко останало да бъде покрито от доброволно здравно осигуряване.

Касата вече не може да издържа на конкурентната дейност в здравеопазването и в един момент се получава конфронтация между лекарите и пациентите, а в случая нито едните, нито другите са виновни, коментира бившият здравен министър.

Повече така не може да се продължава – да се наливат средства в дупки, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

Нещата трябва да се структурират принципиално. Трябва да се използва структурата на социалния стълб на НЗОК, за да бъде българският народ по-здрав. Трябва да има и допълнително здравно осигуряване, както е във всички работещи здравни системи в света. Това е солидарният здравен модел, категоричен е проф. Петров.