Форумът е организиран от БЛС. Анкетата от 27 въпроса за здравната реформа обхваща повече от 1000 лекари от първичната, специализираната и болничната помощ, съобщи БТА.

По въпроса колко продължителен трябва да бъде ежедневно амбулаторният прием на общопрактикуващите лекари отговорите при различните групи лекари се разминават. Самите общопрактикуващи лекари дават предпочитанията си за 6-часов работен ден или по тяхна преценка. За болничните лекари и лекарите от специализираната доболнична помощ работното време на семейните лекари трябва да бъде 8-10 часа дневно. Значителна част от лекарите смятат, че джипитата трябва да работят 12 часа.

Близо половината от запитаните лекари посочват, че общопрактикуващият лекар трябва да работи в кабинет и да прави посещения в домовете, а 44 на сто от запитаните медици заявяват, че са склонни да дават дежурства. На въпрос как да се осигури достъп до медицинска помощ извън времето за амбулаторен прием на общопрактикуващия лекар, 40 процента предлагат това да става чрез договори с други лечебни заведения.

Сегашната форма на консултация се отхвърля, само 9 процента от запитаните я смятат за удачна. 25 на сто смятат, че извънамбулаторният прием трябва да се осъществява чрез дежурства в кабинет, а 23 на сто заявяват, че това не трябва да бъде ангажимент на общопрактикуващите лекари.

Резултатите от анкетата сочат, че медицинската общност би приела решение на въпроса с 24-часово разположение на лекаря и създаване на кабинети или центрове, където желаещите лекари могат да дават дежурства срещу заплащане.

Две трети от участниците в анкетата смятат, че джипитата трябва да имат възможност да работят в други звена, като близо половината подкрепят варианта те да работят в спешната или болничната помощ.

Според данните 55 на сто от анкетираните искат да се заплаща за извършена медицинска дейност, 14 на сто смятат, че освен за дейност трябва и да се доплаща, а 9 процента искат само доплащане. Мнозинството от запитаните лекари е на мнение, че посещението на болните в домовете трябва да се заплаща допълнително, а 15 на сто са против това. На въпрос дали да има разлика в заплащането на първичен и вторичен преглед 56 процента подкрепят сега действащата система, 42 на сто отговарят отрицателно.

Само 5 на сто смятат, че сега действащата система на регулативни стандарти в доболничната помощ е добра. 38 на сто от запитаните искат лимит за консултации и изследвания на пациентите, а 34 на сто избират регулация чрез доплащане.

Лимитът към всеки осигурен пациент за брой консултации и изследвания означава край на солидарния модел и е в разрез с европейските ценности в здравеопазването, коментираха организаторите на допитването.