Това заяви в специално интервю за Дир.бг хирургът д-р Георги Васев.

Д-р Васев е роден в София през 1968 г. Завършва медицина в София през 1994 година със специалност "Хирургия". Работи в Перник, в Първа градска болница в София и ВМА. От 2006 година е хирург-ординатор в отделението по миниинвазивна и лапароскопска хирургия на „Токуда". През 2010-2011 г. заминава за едногодишно обучение във военната болница "Джабер ал-Сабах" в Кувейт, а две години по-късно работи в рамките на медицинска мисия и в болница в Прищина.


- Здравният министър Кирил Ананиев заяви преди дни, че здравноосигурителният модел е изчерпан и трябва да се ревизира. Какво мислите?

- Категорично е така. Системата е очевидно сбъркана и не работи - това е факт. Най-малкото държавата трябва да осигури екзистенц минимум от здравно обслужване на всички граждани на достатъчно високо ниво. Нещо, което очевидно не се случва. Най-лесно може да се случи посредством държавните болници. И да се ревизира дали и с кои частни болници в какъв обем трябва да се сключват договори. А не с всяка нововъзникнала болница да се сключват договори и така де факто да се пренасочват пациентите.

- Това означава ли, че сте съгласен с финансовия министър Владислав Горанов, който каза, че не може само в София да има 60 лечебни заведения, а в цяла Холандия те да са между 60 и 100?

- Категорично! Това е едно безумие, което е в резултат на политически влияния.

- Това ли доведе до тежките проблеми в държавните болници?

-
Проблемите в държавните болници са основно в резултат на политическите зависимости и далаверите, които се въртят на много високо ниво. Факт е, че не се помага на държавните болници. Частните болници пък предлагат много по-добри условия. Така че, когато са поставени в условията на конкуренция естествено е, пациентът да се насочи към предлагащите по-добър продукт болници. А това, че държавните лечебни заведения са задължени да предлагат в пълен обем продукта - това ги прави неконкурентноспособни.

- Какво трябва да е финансирането на болниците. Клиничните пътеки работещ механизъм ли са?

- Клиничните пътеки са работещ механизъм, но не съвършен. Много неща трябва да се коригират. При наличие на политическа воля обаче не е проблем да се ревизира начинът на финансиране.

- Според статистиката България е на първо място по брой хоспитализации на 1000 души население. Защо? Толкова ли е болна нацията?

- На първо място сме по брой хоспитализации по простата причина, че не се предоставя качествен медицински продукт. Болните се хоспитализират по няколко пъти, за да се получават повече пари, които да стабилизират болницата. Тоест имаме две посоки на неефективно разходване на средства. Веднъж ги хоспитализираме и не осигуряваме продукт и втори път - осигуряваме нискокачествен продукт. Освен това многото хоспитализации са и заради това, че парите по клинична пътека са недостатъчни и болният не се долекува. И поради това той трябва да бъде настаняван втори или дори трети път. А това за болницата е удобен начин да се взимат пари по няколко пътеки.

- Трябва ли държавните болници да могат да формират печалба? Сега по закон не е така.

- Разбира се. Сегашната ситуация противоречи на всякаква логика - имаш търговско дружество, което не може да формира печалба. Що за търговско дружество е тогава? Затова трябва да се направи ярка дефиниция - дали болниците ще са лечебни заведения или търговски дружества. Едното е, за да лекува, а другото - да печели.
Според мен, държавните, общинските и областните болници - тези, които трябва да осигуряват минимума от здравно обслужване, трябва да са лечебни заведения без да се гони печалба. Което обаче е много трудно да се постигне само по клинични пътеки. Затова те трябва да имат безрезервната държавна подкрепа. Докато една частна болница - тя трябва да си намери начин да печели.