Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока. Това каза здравният икономист Аркади Шарков  пред телевизия "Блумбърг".

"Ние и в момента доплащаме. Въпросът е, че това доплащане в повечето случаи е нергламентирано, т.е минава под масата. По изчисление на Световната здравна организация и на Националния център за изследване на общественото здраве се оказа, че между 55%-60% се доплащат от всеки един от гражданите, което е най-високият процент в рамките на ЕС. Така че неофицилано и сега доплащаме", уточни Шарков.

Според него административната официализация на подобно доплащане е стъпка в правилната посока, тъй като "от една страна ще се изсветлят едни процеси, а от друга - ще има яснота какви са цените".

Шарков смята, че по този начин може да се види и самото търсене и предлагане в дадената сфера и дадения сегмент.

"Но ако говорим за увеличаване на здравната вноска от 8% на повече не е приемливо, защото няма да реши нито един от проблемите. Проблeмът със сегашните 8% е, че не получаваме нужното качество и че не са изразходвани по начина, по който трябва да бъдат. Така че без реформи допълнителната вноска ще потъне в ямата", смята здравния икономист.