В завода се произвеждат метални и мрежести палети, които се изнасят в Швейцария, съобщи БТА.

Заводът се намира в технологичния парк край Монтана.

Гости на откриването бяха посланикът на конфедерация Швейцария у нас Денис Кнобел, зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев, областният управител на Монтана Иван Сергисов, кметът на града Златко Живков, бизнесмени от България и Швейцария.

Собственикът на завода Андре Урех съобщи, че производството е оборудвано с най-новите машини, а за изграждането му са вложени 6 милиона лева. Той има 5600 квадратни метра застроена площ и прилежащ терен от още 25 декара, които инвеститорът закупи от общината преди година.

"Радвам се, че дадохме знак на хората в този регион, че и тук има бъдеще и че не трябва да го напускат", заяви г-н Урех.

Зам.-министър Ганчев заяви, че всяка инвестиция в северозападна България е празник за региона и за правителството.

Той съобщи, че през 2016 година в министерството на икономиката са сертифицирани 24 проекта на инвеститори, които касаят северозападния район за планиране - областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч. Общата стойност на проектите е 380 милиона лева, срокът за изпълнение е 3 години. От началото на тази година са сертифицирани 6 проекта за 143 милиона лева, уточни Ганчев.

Посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел заяви, че е горд с тази напълно швейцарска инвестиция в северозападна България. Той коментира, че инвестицията много добра за отношенията между Швейцария и България и че е знак и за други инвеститори да разкриват работни места в региона.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на инвеститора за всяка едно от разкритите 100 работни места в Монтана и заяви, че днешният ден е много хубав за областния град.

Той припомни, че в технологичния парк в Монтана вече работят и други фирми и заяви, че се надява младите хора да остават и работят в града.