Затягат мерките в две области от утре - София и Кюстендил. Решението беше взето на заседание на Областните оперативни щаб за борба с коронавируса. В столицата засега отлагат ограничителните мерки.

Ограниченията в Софийска област

Новите ограничения в област София влизат в сила от 12 до 24 октомври. С тях се преустановяват провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

Забранява се провежданията на масови спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.

Посещенията на кина, театри и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1 ,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски и административни обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Спира се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.

Затварят детските центрове, клубовете и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) се провеждат в присъствие на максимум 15 човека.

За учениците от Софийска област се въвежда ротационен принцип на обучение. За периода от 12 до 17 октомври -  класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас, ще се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

За периода от 18 до 24 октомври - класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас ще се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение - спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от Софийска област.

Спират се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).

Забраняват се и посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Ограниченията в Кюстендил

По-строги противоепидемични мерки се въвеждат на територията на Кюстендилска област от тази нощ, съобщиха на брифинг от областния кризисен щаб в Кюстендил. Това е решено след заседание на щаба днес, потвърдиха от Областната администрация. Ограниченията се налагат заради надминати 500 на 100 000 души заразени, заради което областта попада в "тъмночервената зона", съобщи областният управител Александър Пандурски.

Мерките ще бъдат в сила до 10 ноември. На 1 ноември ще се направи преглед на ситуацията, а в зависимост от показателите може да се върви към тяхното затягане или облекчаване.

Мерките трябва да бъдат съгласувани с държавния здравен инспектор, а след това ще бъде издадена заповед от страна на Регионалната здравна инспекция, която ще бъде публикувана на интернет страницата на дирекцията, допълни областният управител.

Ограничителните мерки са същите като за област София.

По данни на щаба новите положителни случаи на коронавирус в областта са 118 за изминалите три дни - от 8 до 10 октомври. За този период са починали 11 души.

Няма да затягат мерките в София, засега

За момента не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19 в София, реши столичният оперативен щаб. От вчера София попада в тъмночервената зона на разпространение на вируса. Заболяемостта в столицата е 508 на 100 000 души.

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни - това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратето до министъра на здравеопазването и областния щаб, които има правомощия да въвеждат мерки на територията на общината, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа - с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия", аргументира се кметът в пост в Фейсбук.

Фандъкова посочва, че София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително.

"Увеличаваме екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР включваме и 3 екипа от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти", допълва кметът.