Той обаче бил повален от тях -  това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева в студиото на bTV.

„Единственият въоръжен пост е на бариерата. Служителят, когато ги вижда да излизат от вътрешната врата, той тръгва срещу тях. Те го повалят. Тръгва след тях, вади оръжие, но районът е с леки автомобили, граждани”, разказа тя какво е видяла на записите от камерите.

Там след това се виждат и други надзиратели. Според разпоредбите обаче те не са въоръжени – дори и с палки.

Първата ми реакция беше на гняв – как е възможно това да се случи”, призна Цачева.

По думите й по цялата верига е имало информация, че Пелов и Колев са опасни, имат и налагани наказания за вкарване на мобилни телефони, но в крайна сметка се оказват в помещението за приемане на пратки въоръжени.

Заради бягството с постовете си се разделиха шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев. Начело на ГДИН поне временно ще застане един от зам.-директорите на Главна дирекция „Охрана” (Цачева не можа да си спомни дали фамилията му е Миладинов, или е Младенов – б.р.).

От ГДО ще направят и анализ на организацията на охраната в Централния софийски затвор.

„Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам. Министърът на правосъдието по закон има отговорност за общото ръководство и контрол. Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват”, каза Цачева по повод призивите на опозицията да напусне поста си.

Бивш директор: Гише е слабото място в затвора

Гишето, на което се предават вещи на затворниците, е слабото място в Софийския затвор, коментира междувременно пред Дарик радио бившият му директор Милети Орешарски. По думите му това е единственото място, откъдето може да се излезе без да се преодолява заграждение, а вратата след гишето е неохраняема. Преди време служител дори е бил ранен там от затворник.

Според Орешарски в затвора е по-трудно да се изкара, отколкото да се вкара оръжие, а преди 30 години един от затворниците дори успял да си сглоби самоделна пушка в работилницата. 

"Оръжие може да бъде вкарано по всякакви начини - служител, затворник, близки, през храната, с дрон, с прехвърляне, с коли, които влизат и излизат, доставчици", изброи той, след като още вчера разказа, че дори по негово време затворници са получавали цигари и други "пратки" с дронове.

По негови думи бягството от последните дни не е първият такъв инцидент, който обаче създава неприятности както за хората от администрацията, както и за обществото.

Радев: Пелов можеше да избяга през 2017 г., ако не бяхме казали