Петимата участници в престъпната структура са задържани на 3 ноември в Петрич и София при специализирана операция на „Гранична полиция“, съобщиха от Специализираната прокуратура.  Повдигнати са им обвинения за участие в престъпна организация за незаконно превеждане на хора през границите на страната (каналджийство).

Други четирима членове на групата вече са в различни затвори в страната, където изтърпяват наказания „Лишаване от свобода“ по влезли в сила присъди за други престъпления.

На 1 май 2014 г.  Борислав Аргилов, Стоян Стефанов, Тома Митревски, Петър Михайлов, Мирослав Чулаков, Петър Кръстев, Дончо Василев, Георги Василев и Иван Георгиев  организирали незаконното извеждане през българо-гръцката граница на двамата бегълци от Софийския затвор - Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез. 

Двамата успяха да изчезнат от затвора на 30 април 2014 г. посред бял ден, а липсата им беше забелязана едва по време на вечерната проверка. Двамата се издирват и до днес. Шатката излежаваше 20-годишна присъда за убийството на наркодилър, а Мартинез бе подсъдим за въоръжен грабеж в прохода Хаинбоаз.

След бягството проверка установи, че мним полицай с кола със синя лампа е успял да изведе двамата затворници. Двама служители бяха уволнени, а 11 наказани.

В съобщението на Спецпрокуратурата от днес се казва, че групата каналджии е извеждала от страната извършители на криминални престъпления, които са издирвани от българските власти, без да се уточнява дали става дума и за други случаи.

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е организирала многократни незаконни превеждания през границите на страната на групи от хора и отделни лица, чужди граждани. 

През юни 2015 г. те превели незаконно от Гърция в района на с. Кулата група от 13 иракчани, сред които и три бебета на по 1 година. Същата група имигранти е задържана няколко часа по-късно във вътрешността на страната преди да продължи пътя си към Западна Европа. Разследването на престъпната дейност на организацията продължава.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура от 4 ноември на петимата задържани е наложен прокурорски арест до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях, се уточнява в съобщението.