Според бившия министър на правосъдието Антон Станков внасянето на огнестрелно оръжие в затвора няма как да стане без участието на вътрешен човек.

"Ниското заплащане води до корупция. Затворите в България са еднакво строго охранявани. С тези присъди двамата бегълци са били или на строг, или на усилено строг режим и не би трябвало да имат досег до оръжия. Министерството на правосъдието трябва да проведе собствено разследване", категоричен бе Станков в студиото на "България он ер".

По думите му е крайно време системата на МВР като цяло да бъде реформирана, заедно с това да се обърне внимание и на затворите.

"Станаха такива изменения, че Софийският затвор се оказа в центъра на града. Не му е мястото там. Трябва да бъде засегнат въпроса за строеж на нова сграда на друго място", твърди експертът. Той е на мнение, че мобилните комуникации са сериозен проблем на затворите.

"Не мисля, че след този случай трябва да се стигне до оставката на Цецка Цачева. Практиката сочи, че адекватни действия в рамките на седмица от страна на властите биха могли да свършат работа и двамата бегълци да бъдат хванати", уточни бившият правосъден министър.