Спряно е пропускането на товарни автомобили на ГКПП Кулата-Промахон поради усложнена метеорологична обстановка и силен снеговалеж. Ограничението е въведено тази сутрин от гръцките власти и се налага заради разчистване на пътя, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

Забраната е в сила от 7,30 ч. тази сутрин.

Снегът в района на пункта е едва 2 см, но между Серес и Солун положението е по-сериозно и има риск от тапи по пътя. Около 100 км преди Игуменица има и голямо изкачване, като шофьорите признават, че ако не е добре разчистено, камионите няма да могат да минат лесно 

За леките автомобили се изискват вериги, те не се спират, но се предупреждават, че ако нямат такива, ще бъдат спрени в района на град Серес, който се намира на 23 км от границата.

Към 11 часа опашката преди граничния пункт беше над километър и се увеличава.

От 11.00 часа гръцките гранични власти не допускат и преминаването през ГКПП Илинден на товарни автомобили и автобуси на гръцка територия, съобщиха за Радио "Фокус" - Пирин от Главна дирекция "Гранична полиция". Леки автомобили се допускат само с поставени вериги за сняг.

Заради снеговалежите в Гърция има блокирани пътища. Не работи и летище Солун. Заради това самолет със 182 пътници на борда, който летял от Лондон за Солун, е кацнал тази нощ в западния румънски град Тимишоара, съобщи БТА.

Представители на международното летище в Тимишоара уточниха, че става дума за полет на нискотарифната компания Райънеър.

"182-мата пътници слязоха на аерогарата и получиха помощ от представителите на компанията. Тъй като метеорологичните условия на летището в Солун не се подобряваха, представителите на компанията им предложиха варианта да заминат с автобуси за Гърция. Над 100 пътници заминаха с автобуси, а 71 души отказаха и останаха на летището", се посочва в съобщение на международното летище в Тимишоара.

Лошото време в Северна Гърция през последните дни доведе до закъснения или отмяна на редица полети на солунското летище "Македония", съобщиха гръцки медии.

У нас заради снежната обстановка са въведени ограничения за движение през планинските проходи "Превала" и "Печинско", информират от областното пътно управление в Смолян. Преминаващите през двата прохода автомобили над 12 тона трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета, а през "Печинско" колите над 3.5 тона да са задължително с вериги. Снеговалежът в Област Смолян продължава и днес. Пътищата в региона се почистват и обработват, 60 машини работят за снегопочистването на републиканската пътна мрежа в областта.

В Кнежа тази сутрин беше измерена най-ниската температура - минус 16°, в Севлиево - до минус 14°. Във Враца и Разград беше минус 10 градуса. В Плевен, Монтана, Видин и Казанлък минус 9. В София температурата падна до минус 6°.

Студеното време ще се задържи. В началото на новата седмица ни очаква още едно сериозно застудяване. Силни снеговалежи през следващите дни обаче няма да има.