Десетки търговски магазини са затворени на столичния стоков базар "Илиянци" след започналата тази сутрин специализирана операция с участието на служители СДВР, СДПБЗН, Дирекция "Жандармерия", Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), НАП и Инспекцията по труда.

Стриктно са проверени всички търговски обекти на територията на тържището за спазване на санитарно-хигиенните норми, данъчно-осигурителното законодателство и наредбите за пожарна безопасност, съобщиха от МВР.

Вижте снимки >>

Проверки са извършени и с цел установяване на евентуални икономически престъпления, незаконно пребиваващи и издирвани лица.

Снимка: МВР

В хода на специализираната операция до този момент са инспектирани 31 обекта. За 28 от тях СРЗИ е издала предписания за спиране от експлоатация.

Сничка: МВР

До обяд инспекторите по труда са проверили 26 работодатели, при които са установени 5 лица да полагат труд без трудови договори. Проверките продължават, като на проверените работодатели са връчени призовки за предоставяне на допълнителни документи. 

От НАП са съставени 11 акта и съответно 11 съобщения за запечатване на търговски обекти.

Снимка: МВР

9 са съставените актове от служители на пожарната. Полицаи от отдел "Икономическа полиция"-СДВР са образували 1 досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

Спецакцията изненада хората, идващи на работа в базара рано сутринта.

"Не става въпрос за вноса на стоки от Китай, тъй като доказано те нямат отношение към разпространението на вируса. По-скоро разпореждането на главния прокурор беше на базата на първичната информация, че синът на засегнатите двама пациенти е работел там. Впоследствие тя се оказа неточна, той е работил на гара "Илиянци". Но фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна - в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора". Може да се очакват и други подобни акции освен в "Илиянци", каза главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му там където се счита, че рискът е по-висок, може да се очакват други подобни акции.

На територията на базар "Илиянци" първоначално се пускаха само работещите там след проверка на личните им документи. Много от магазините се оказаха затворени. Работещите казват, че последните седмици клиентите разко са намалели. На много от магазините се виждаха залепени съобщения на български и китайски, че персоналът работи с маски заради ситуацията с разпространението на коронавируса и се препоръчва хората, които влизат, също да ползват маски и да спазват дистанция от другите.

След проверките повечето магазини затвориха врати.

Снимка: БТА