Това коментира пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод бягството на двама въоръжени рецидивисти от Централния софийски затвор, които още не са задържани и вече са обявени за международно издирване.

По думите му това вероятно един от най-тежките инциденти в страната и
бягството на такива тежки криминални престъпници може да се превърне в много изкушаващо усилие със сериозни последици за обществото, криещо социални и политически рискове.

"Има много пластове на проблема затвори. Голямата тема е, че затворите са се превърнали в един различен от нашия свят, в който има собствени правила. Свят, с който ние се съобразяваме - държава, институции, общество. Затворът си има собствен ред, който го определят вътрешните йерархии в затвора, престъпниците, които са си направили йерархия. Там си има кметове. Ако Вие попаднете там, вътрешният свят ще ви накара повече да се съобразявате, отколкото самите надзиратели. Там имате такси за всичко. За да живее нормално един затворник, сигурно месечният разходът е по-голям, отколкото да си наеме апартамент в София".

По думите му затворите са изключително недофинансирани и остарели, в същото време има огромни проблеми от финансирането на вътрешно-затворнически общества и различни йерархии.

Най-вероятно има пропуски в системата за охраната на Софийския затвор, без тях няма как да се организира подобно бягство, заяви пък  депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"Това ще бъде обект на разследване от страна на МВР, по отношение на тези служители, които са длъжни да работят по оперативната част в затворите. Това е сериозен пропуск и за самата физическа охрана на затвора. Въпреки това трябва да са ясни всички факти, за да можем да го коментираме", подчерта той.

И призова за преглед на системата за охрана на местата за лишаване от свобода.

"Там има искания, но трябва да се наблегне на стандарти за охрана и обучение", призова Манев по повод протестите на надзирателите за по-добро заплащане и условия на работа.

Затворите са препълнени, това струва скъпо, а надзирателите нямат мотивация, коментира бившият министър на вътрешните работи и бивш лидер на БСП Михаил Миков.

Психолог: Владимир Пелов е психопат