Така главният прокурор коментира бягствата на затворници.

„Не мисля, че от всичко това, което се случи в затвора в София, трябва да бъдем изненадани, рано или късно това щеше да се случи по ред причини”, призна той пред журналисти в Пловдив.

Той се обяви за реформа в сектора. По думите му трябва да се инвестира в сигурността на местата за лишаване от свобода, защото сегашното състояние на затворите е извън всякакви нормални стандарти.

"Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път", каза още Цацаров.

Според обвинител номер 1 надзирателите с основание протестират за ниските си заплати и срещу недостатъчното щатни бройки. Той подчерта, че трябва да се увеличи броят на служителите, както и парите им, защото ниските възнаграждения водят до текучество, незаети места и корупционни практики.

"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/49", посочи Цацаров.

По думите му в продължение на близо 10 години думата съдебна реформа се повтаря непрекъснато, но никой не помисля за реформа в затворите, която не била по-сложна.

"Не ми е известно до този момент МВР да е постигнало напредък в разследването на бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор (за което ще бъдат наказани 14 служители - б.р.)", каза още той в отговор на въпрос.

Той беше в Пловдив в Деня на Конституцията и присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Главният прокурор връчи скулптура на лъв и фототипно издание на "История славянобългарская" на отличника на випуск 2017 Кристиян Райчев.

Строят нов затвор в София за 35 млн. лева