За 24 часа се затваря от днес Пета градска болница в София за дезинфекция, потвърдиха от Столична община. Два потвърдени случая на пациенти с коронавирус бяха регистрирани в общинската болница, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов.

"Имаме двама пациенти, които са дали положителна проба за коронавирус - единият в събота, другият - в неделя. Пациентът от събота е бил преведен в друго лечебно заведение, а пациентът от неделя е още в лечебното заведение. Естествено, веднага са се задействали от РЗИ. Поставена е болницата, отделенията, по-скоро, където са били случаите, под карантина. Извършва се дезинфекция на болницата. Всички действат, съгласно утвърдените протоколи за реакция в такъв случай", заяви пред БНР Барбалов.

Пациентът, който се лекува в болницата, е на 64 години.

Подалите миналата седмица оставка медицински специалисти от Втора градска болница, които бяха притеснени, че лечебното заведение ще се превърне в инфекциозна болница и ще приема пациенти с коронавирус, са готови да се върнат на работните си места.

"Голяма част от желаещите вече са сериозно разколебани в желанието си да напускат. Очакваме едно по едно отделенията да започнат своята нормална дейност. Естествено, едно отделение ще бъде обособено и е подготвено за лекуване на болни от коронавирус", каза още зам.-кметът.