С национални тържества под патронажа на президента Румен Радев на 24 август е отбелязването на 142-годишнината от Шипченската епопея и 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата.

Заради честванията проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващи превозни средства за 12 часа на 24 август. Ограничението ще важи за времето от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта за пътя Габрово - Шипка - Казанлък в двете посоки, съобщиха от АПИ.

Транзитният транспортен поток от северната част на страната към южната и обратно ще се пренасочи към прохода Хаинбоаз. В посока север-юг автомобилите ще се движат от Русе - Велико Търново - Дебелец - проход Хаинбоаз - Гурково - /Казанлък. Стара Загора, Бургас/. В посока юг-север движението ще става през Гурково - проход Хаинбоаз - Дебелец - /Велико Търново, Русе/. Местното движение и идващите от запад автомобили ще бъдат пренасочени по маршрута Габрово - Трявна - село Белица - село Вонеща вода - проход Хаинбоаз и обратно.

През прохода Шипка ще се пропускат само автобуси и леки автомобили с гости и посетители на събитието, както и организиран междуградски автобусен транспорт.

С национални тържества под патронажа на президента Румен Радев на 24 август е отбелязването на 142-годишнината от Шипченската епопея и 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата. Това съобщиха организаторите от областната администрация.

На 24 август почитаме годишнината от епичните боеве и 85 години от откриването на Паметника на Свободата. Тържествената програма започва в 7.45 часа с Панахида в памет на загиналите. Началото на официалната част ще бъде в 12.00 часа.

С национални тържества под патронажа на президента Румен Радев на 24 август е отбелязването на 142-годишнината от Шипченската епопея и 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата.

В 7,45 часа на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в шипченските боеве, предвижда празничната програма. В 8,45 започват тричасовите туристически походи, чиито три лъча тръгват от Соколския манастир, от местността Узана и от храм паметника "Рождество Христово" в град Шипка, за да се съберат малко преди обед на историческия връх. Началото на официалната част ще бъде в 12 часа.