По думите му в страната ни се забелязва лека тенденция към намаляване на затлъстяването, но само сред момичетата, предаде БТА.

Национално проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5-годишна възраст - 7.1 на сто през 2014 г. в сравнение с 3.3 на сто през 2004 г.

В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона - със затлъстяване.

"Превенцията срещу сърдечно-съдовите заболявания започва в първите 1000 дни от зачеването на детето, а жените не трябва да повишават теглото си по време на бременност с повече от 15-16 килограма", допълни доц. Ханджиев.

В храненето на децата в България се отчитат увеличена консумация на захарни изделия и напитки; висока консумация на мазнини, на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци, както и силно намалена двигателна активност.

Българските деца прекарват 25.7 часа седмично пред телевизор или компютър, следвани от румънските - 22.7 часа. Холандските и белгийските деца отделят по 14.5 и 15.5 часа за същите занимания.

Световният ден за борба със затлъстяването - 11 октомври, ще бъде под мотото "Да ограничим затлъстяването сред децата".