Заслонът "Черни връх" на Витоша вече има нови стопани. До решението се стигна, след като предишните отказаха да пуснат в новогодишната нощ полугол мъж, който тичал до върха при -15 градуса. Туристите вече посреща Николай Миков - председател на сдружение "За Камен Дел".

"От 2014-та година се занимаваме със стопанисването на хижа "Камен дел", като там, смея да твърдя, че сме направили доста. В по-голямата си част от времето аз съм в планината - дали ще е тук, дали ще е на "Камен дел", дали ще е на "Алеко", моето време минава тук, като към момента сме няколко човека, които се въртим", казва Миков пред Нова тв.

Той разказва, че през последния уикенд е имало хора, които решили да спят на иглу навън.

"Нормално си е, хора всякакви идват, пробват екипировки. Поне бяха подбрали времето, в което да го направят, защото това е най-сериозният фактор. Планината много бързо се обръща - както времето е хубаво и прекрасно, може да стане смъртоносно", добавя новият наемател.

Той казва, че ще работят по въпроса да се обособи помещение, в което дори стопаните да ги няма, посетителите да могат да влязат и да се стоплят. Старият стопанин продължава да работи в метеорологичната станция и споделя един подслон с новите наематели.

Стопаните молят за разбиране, тъй като според тях обичайните битови дейности в планината изискват повече "усилия и пресметливост" отколкото в града.