Полиция ще бъде разположена около местата, където се очаква струпване на повече празнуващи днес, а пътни полицаи ще следят за неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол, предаде БТА.

От полицията заявиха, че са взели всички нужни мерки студентският празник да протече безпроблемно. От пожарната са проверили заведенията, където се очаква да има празнуващи.

Полицейското присъствие по пътищата е засилено, като ще се разположат екипи по пътя за Банско и Сандански, където традиционно се събират празнуващи студенти. Полицаите ще следят за неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества.

От полицията казаха, че са провели нужните разговори с охранителните фирми и са готови да реагират при възникване на ситуации. Полицейското присъствие по градовете и курортите ще бъде засилено.

Студентският празник се чества от 1903 г., когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет.

Датата постепенно става празник на всички студенти в България.

Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент Охридски.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.