Натоварен е трафикът в столицата на изходите за магистралите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Засилено е и движението по основните пътища в страната преди утрешния национален празник. Трите дни, в които мнозина ще са във ваканция, ще бъдат с хубаво време. 

От КАТ съобщиха, че всички налични 200 камери за следене на скоростта са изкарани по пътищата. Шофьорите ще бъдат проверявани за употреба на алхокол и наркотици. Миналата година по време на тези празнични дни са установени повече от 7600 нарушения на скоростта и 95 тежки катастрофи.

Най-натоварено е движението по магистрала "Тракия", а по магистрала "Хемус" на местата в ремонт е въведено реверсивно движение с две ленти в посока Варна и една в посока София.

Движението към Гърция и към Банско се засилва. На моменти затруднено движение има в Кресненското дефиле и при пътен възел "Симитли", където се събира целия трафик на пътуващите от София към Гърция и от столицата към Банско и граничен пункт "Илинден". Очаква се основният трафик към Гърция да мине през ГКПП "Кулата". От МВР напомнят да се използват ГКПП "Маказа" и ГКПП "Илинден - Ексохи", където ще има допълнителни гранични екипи.

Трафикът по автомагистрала "Струма" в района на Дупница е в специален режим заради пожара, който избухна там преди 3 седмици. Отворено е само едното платно като в него са обособени три ленти - две в посока "Кулата" и една за София.

Има ограничение за движението на ТИР-ове над 12 тона на всички магистрали в страната и основни пътища днес. Забраната важи до 20 часа. Изключение правят камионите, които пренасят живи животни, опасни товари и бързо развалящи се стоки. Ограничението ще важи и в неделя за времето от 14 до 20 часа.

Санкцията за шофиране в аварийната лента е 1000 лв. и три месеца може да останете без книжка при първо нарушение.