Здравният министър Костадин Ангелов обясни научно защо трябва да се слуша какво казва правителството по отношение на коронавируса. По време на изслушване в парламентарната Комисия по здравеопазване министърът отговори на въпрос на депутата и член на комисията проф. Георги Михайлов от БСП защо е използвал изречението: "Това, което не сме казали, не е истина" по време на свое телевизионно участие, което се поде от социалната мрежа и се превърна в критика към Ангелов.

Д-р Михайлов се обоснова, че в тази посока и БЛС има декларация, която подкрепя изказването на здравния министър и по думите му това, е "една теза за святата истина".

Според експерта обаче това не е редно, тъй като медицината е "област, в която се предполагат различни изказвания и мнения".

Д-р Михайлов даде пример и с модела на Швеция за борба с коронавируса, тъй като сега много страни са признали, че моделът на страната е бил сполучлив и сега там няма втора вълна.

В тази връзка депутатът от БСП поиска Костадин Ангелов да обясни защо е направил това свое изказване.

Здравният министър отговори с медицински примери: "Ще ви върна във времето на Земелвайс, който е спасил хиляди родилки, заради откритието на микробната теория и идеята, че трябва да се мият ръцете, заради което е бил изпратен в лудница".

Унгарският доктор Игнац Земелвайс опитва да въведе в медицината мерки като миене на ръце и инструменти, с което спасява хиляди животи.

В тази подкрепа министър Ангелов даде пример и със статия в авторитетно медицинско списание, в което има научна статия защо носенето на маски е много важно в затворени пространства.

"Това подкрепяме и смятаме, че това е истината, която трябва да бъде казана на висок глас. В българското общество има различни мнения и тези мнения една немалка част от тях излизат от български лекари, които продължават да изказват различни становища и тласкат обществото в различни посоки. Аз уважавам чуждите мнения, когато стъпват а научно доказани факти", добави министърът. Той обаче смята, че за да стане нещо факт в медицината като модела на Швеция, трябва да мине много време.

"По отношения на истината - когато в медиите се тиражират информации, че ще връщаме КПП, ще затваряме градове и училища, всичко това не е истина, затова ще повторя - истината по отношение на налагане на допълнителни мерки можем да я кажем само ние, защото в нас е инструментът. Всички други използват само страховете на българските граждани, а в такъв момент, когато всеки е в състояние на стрес, се понижава имунната система, а това не е подходящо за хората и излага в опасност живота и здравето на българските граждани", каза в заключение Костадин Ангелов.

В заключение той отправи апел към българските граждани да бъдат спокойни, тъй като няма паника и ситуацията с коронавируса у нас е под контрол.