След здравословен проблем и поредица от тежки операции млад мъж от Пловдив остава без тънки черва и само с част от дебелото черво. Единственият начин Делян Митрев да се храни е с интервенозна храна и жизненоважни добавки. Цената им е около 3 500 лева на месец. Сумата, която държавата поема, е под 1000 лева месечно, съобщи bTV. 

Делян споделя, че целият му живот се е променил, като дори не излиза навън. Благодарен е, че е останал жив, защото заболяването, което го е сполетяло, много трудно се диагностицира.

Финансовата страна на проблема е голяма, казва Делян, а НЗОК и всички институции са уведомени, че му трябва помощ, защото състоянието на мъжа се променя постоянно, а сумата не включва само специфичната храна, но и лекарствата.

Телевизията потърси по казуса коментара на зам.-здравния министър Жени Начева.

"Касата заплаща този вид храни на една и съща цена за всички пациенти на база на проведено договаряне, така, както заплаща и медицинските инструменти и лекарства, на същия принцип. В случая обаче, тъй като и състоянието на момчето е специфично, изисква надграждащо включващо на друг тип медикаменти, които касата не заплаща. В този случай на принципа на лечение на български гражданин в чужбина, по заявка на лекуващ лекар може да се изисква от касата и да се предяви иск за включване на това допълнително лечение, докато се намерят варианти за трансплантация в чужбина на това момче, за да може той да води пълноценен живот. Това може да бъде финализирано в рамките на 1 месец", заяви Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването.

Повече от 1 година и 3 месеца Делян се храни само венозно. Преди 2018 г. е можело на 100% да се поеме от държавата сумата за храна. После има промяна в нормативната уредба и сега мъжът е изправен пред проблема с плащането.

Делян обясни, че са подадени документи за трансплантация на тънки черва в Англия, както и у нас, но в България няма лицензирана болница за това. Мъжът добави, че се чака отговор от клиниката във Великобритания и че вече е в контакт със специалистите.