Това е възпалително заболяване, което засяга съдовете на сърцето и целия организъм. Микроемболия и инфаркт са често срещани в ранния стадии на заболяването. Някой пациент, който е със съмнение за COVID-19 и е с остра болка в гърдите, би трябвало да потърси специализирана помощ. Това е един от първите сигнали, че може да получите остър миокарден инфаркт. Това заяви пред Нова тв кардиологът доц. Красимира Христова.

Заедно с доц. Сотир Марчев тя коментира защо 70% от преболедувалите COVID-19, според Българското кардиологично дружество, са застрашени от инфаркт.

"Заболяването обхваща и тъканите, а от това най-много страда миокардът. Всичко зависи от имунната система на организма. Трябва да имаме добър имунен отговор", каза още доц. Христова.

"Съкращението на този вирус е SARS-CoV-2 и то идва от английски. Означава тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В гърдите на здравите хора има въздух. Съществуват тежки състояния, в които в тях има течност, която е дошла от съдовете. Според това, от къде идва тази течност, тези състояния се наричат по различен начин. Ако е от сърдечна недостатъчност, се нарича белодробен оток. Ако е причинена от съдовете, се нарича респираторен синдром", обясни началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев.

Той добави, че този вирус причинява течност в белия дроб, която идва от съдовете. "Такива състояния се лекуват от много време. Пациентите се интубираха, вдигахме налягането в дробовете и то избутваше течността обратно в съдовете. При коронавируса обаче това не може да стане, защото съдовете са запушени", разкри той.

Специалистът изрази мнение, че когато в екипа за лечение участва кардиолог, смъртността е по-ниска.

"Антикогуланти - това трябва да се включи, когато един човек е сериозно болен. Антикогулантът е лекарство, което намалява съсирването на кръвта. Проблемът е, че са запушени съдовете на белия дроб. Първото нещо при сериозно болен е да се включи антикоагулант профилактична доза. Смъртността пор това заболяване се намали не от респираторите, а от антикогулантите. Ако белият дроб продължава да се пълни с течност, се прави втора стъпка с кортикостероид. Това е доказано и така се лекуват хората, когато медиците ги е грижа за пациента. Фармацевтичната промишленост мечтае да измисли лекарство, което да продаде безумно скъпо и да направи големи печалби. Но тази болест не се лекува с магически лекарства, а се лекува като всички останали вирусни заболявания от екип, който си гледа пациента", каза още доц. Марчев.